štvrtok 2. augusta 2018

Nebo je naše



Čítané:  7/2018
Počet strán: 420
Vydavateľstvo: plus (AlbatrosMedia)
Väzba: pevná s prebalom
Rok vydania: 2018

Úryvok: Kým tu ešte bola, hltala jednu knihu za druhou. Vo svojom obľúbenom kresle, v posteli, obložená hŕbou vankúšov. Knihy jej padali z nočného stolíka, kopili sa na dlážke. Najviac zo všetkého milovala zahraničné detektívky. Prehrýzala sa cez ne s cudne našpúlenými perami a s kamennou, nehybnou tvárou. Niekedy som sa v noci zobudil a videl som, že ešte stále svieti: Anna, jej výrazná silueta, sedela s vystretým chrbtom tak, ako ju vždy učili. Nevšimla si, že som hore, hoci som sa k nej otočil. Neodlepila oči od knihy, obracala stránky, akoby sa bifľovala na písomku. Spočiatku to boli zvyčajní škandinávski podozriví – Henning Mankell, Stieg Larsson –, po nich však prešla na nemecký roman noir zo štyridsiatych rokov či akúsi thajskú ságu zo šesťdesiatych rokov, ktorá sa odohrávala na ostrove Phuket. Obálky boli spočiatku známe – rozpoznateľné fonty a  dizajn veľkých vydavateľstiev –, ale onedlho získali nádych ezoteriky, sadzbu som nepoznal a aj väzba bola iná.

Vítam vás pri novej recenzií na knihu  Nebo je naše. Prajem vám príjemné čítanie.

Luke Allnutt  je britský novinár a spisovateľ, ktorý vyrastal vo Veľkej Británii, ale od roku 1998 žije v Prahe so svojou českou manželkou a deťmi. Jeho románovy debut  Nebo je naše  vyvolal literárnu senzáciu ešte pred vydaním. Autor v nej uplatnil vlastnú skúsenosť s bojom proti rakovine. 


Rob Coates je úspešný muž. Má skvelú manželku, a to najcennejšie, syna Jacka, s ktorým je každý deň plný dobrodružstiev. Do rodiny im vtrhnem zákerná choroba, ktorá im všetkým zničí život. Rob sa dostane až na samé dno a nemá silu vrátiť sa späť do života. 

Už samotná obálka nám hovorí o tom, o čom bude kniha. O otcovi a synovi. O ich výnimočnom a krásnom vzťahu. 

Kniha je rozdelená na tri časti. Prvá časť je o tom, ako sa Rob spozná so svojou manželkou Annou, ešte na škole. Druhá časť je o spoločnom živote Roba, Anny a Jacka. Žiaľ, nemôžem vám povedať o čom je tretia časť, keďže by to bolo dosť významné prezradenie deja, ale musím vám povedať, že koniec druhej a celú tretiu časť som preplakala.

Keď začne malý päťročný Jack omdlievať začnú jeho rodičia zisťovať čím je to spôsobené zistia, že Jack trpí hroznou chorobou. V tejto rodine aj napriek synovej zdrvujúcej diagnóze vládne láska a podpora až do dňa, keď sa Rob a Anna prihlásia do online fóra na podporu rodičov, chorých detí. Tu v tejto podpornej skupine sa začne ich názor na liečbu svojho syna odlišovať a pomaličky začínajú aj nezhody v rodine. Čo myslíte, ako môžu takéto nezhody v kombinácií s vážne chorým dieťaťom dopadnúť? 
Tento príbeh je krásny a smutný zároveň. Je tu vykreslená krásna láska otca k synovi. To, ako sa Rob o svojho syna staral, ako mu chcel len to najlepšie a pri tom, to pre Jacka až tak dobre nebolo, zničilo to aj mňa. Neviem si ani predstaviť, čo musel Rob zažívať, keď si toto všetko uvedomil. 

Koniec knihy ma príjemne prekvapil. Hlavne tá postava, o ktorej som si myslela, že je to strašný hajzel sa napravil. Čo ma veľmi, ale veľmi potešilo.

 Keď som sa zamyslela nad tým aký skutočný je tento príbeh a môže sa to stať komukoľvek z nás, dosť ma to zarmútilo. Ak autor napíše ešte nejakú knihu, tak verím, že bude omnoho lepšia než táto, pretože táto je krásna a pritom je to autorov debut.

Knihe by som dala 5 z 5

Za knihu by som chcela poďakovať vydavateľstvu AlbatrosMedia a ak túto nádhernú knihu ešte nevlastníte určite to napravte tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára