pondelok 17. júna 2019

Láska z ulice





Čítané: 06/2019
Počet strán: 246
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania:2019


Úryvok: Ráno ako iné. Unudene sedím v autobuse a listujem v knihe, ktorú som pred odchodom z domu narýchlo uchmatla z maminej police. Je to jeden z tých tenkých paperbackov o láske až za hrob, typická harlekýnka, aké nemám rada, no čas, keď sa autobus pomaly vlečie hustou premávkou, vďačne vypĺňam niečím iným, ako civením cez špinavé sklo. Otrávene prevraciam stranu, keď mi vo vrecku zavibruje mobil. Vytiahnem ho, pozriem na displej a prečítam prijatú správu. Tamara, zaspal som. Neviem, či sa mi oplatí vyliezť z postele, tak povedz triednej, že som vážne ochorel. Vymysli si pokojne čierny kašeľ, tuberkulózu alebo zápal mozgových blán. Je jedno, čo jej natáraš, hlavne nech to zožerie. Musím sa zasmiať. Robo, môj spolužiak a kamoš v jednej osobe, je nenapraviteľný fl ákač. Vždy sa s obľubou vyhýba povinnostiam a najviac tým v škole. Úplne živo si viem predstaviť, ako práve hodil mobil na stolík, pretiahol si cez hlavu paplón a bez najmenších výčitiek svedomia sa rozhodol predrichmať celé doobedie.



Vitajte pri novej recenzií na knihu Láska z ulice od autorky Miroslavy Varáčkovej. Prajem Vám príjemné čítanie.



Tamara Simonová chodí do tretieho ročníka na strednej škole. Má najlepšieho kamaráta Roba, ktorý je aj jej spolužiakom. Trávia spolu množstvo času, keď už Tamara nevie vydržať doma s otcom alkoholikom, keďže jej mama trávi množstvo času v nemocnici so šesťročnou sestrou Sofinkou, ktorá trpí veľmi vážnou chorobou. V jedno ráno, cestou do školy Tamaru zrazí neznámy inlajner na korčuliach. Mladý, sympatický chlapec, o ktorom si myslí, že je to ich nový spolužiak, avšak pravda je niekde celkom inde, Nie je to nový spolužiak, ale zastupujúci učiteľ telesnej výchovy, ktorý učaroval Tamare. Čo myslíte, čo sa z tohto nečakaného stretnutia pred školou nakoniec vykľuje? Obyčajný vzťah študentky a učiteľa alebo čosi iné? 

Toto je prvá kniha, ktorú som čítala viackrát po sebe a musím uznať, že Mirka Varáčková ma vždy svojimi príbehmi dostane. Inak tomu nebolo ani tentokrát. Od istého momentu, striedala jedna zlá udalosť druhú a ja som nestíhala meniť balíčky vreckoviek.  

Kniha sa čítala veľmi rýchlo. Je napísaná pútavo a jednoducho. Taktiež k rýchlemu čítaniu dopomáhajú moje obľúbené krátke kapitoly. Tamarinho najlepšieho kamaráta Roba som mala rada, aj keď spočiatku som si myslela, že to ich kamarátstvo nebude len tak, ale zistila som, že som bola celkom mimo, pravda bola niekde inde. Norova arogancia ma spočiatku hrozne štvala, ale na konci som si uvedomila, že je to úžasná postava, ktorú som si hneď zamilovala. 

Mirkina tvorba je zaujímavá tým, že píše príbehy, ktoré sa veľmi často vyskytujú  v slovenských rodinách, ale nielen tých slovenských. Avšak ja som si toto uvedomila, až keď som rozmýšľala, čo napíšem do tejto recenzie. Rozdelila som si príbeh na 2 dejové linky , a to Tamara a rodina + Tamara a život vonku. Dosť sa tomuto mladému dievčaťu čudujem, že to všetko zvládla niesť na vlastných pleciach - ťažká situácia doma a komplikovaný vzťah, o ktorom vám viac prezradiť nemôžem. ,

Hlavná myšlienka knihy sa mi neskutočne páčila a prepojila obe moje dejové linky - vážme si, čo máme, pokiaľ je čas. Život je veľmi krátky nato, aby sme všetok čas  nevyužili efektívne.

Knihe by som dala 4,5 🌟 z 5🌟 

Za knihu na recenziu by som chcela poďakovať vydavateľstvu AlbatrosMedia , ak ste stále nečítali túto knižôčku napravte to tu. 

2 komentáre: