sobota 5. januára 2019

Nevyslovené







Čítané: 12/2018
Počet strán: 226
Väzba: pevná
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania:2018


Úryvok: Hrianku si natieram arašidovým maslom a jahodovým džemom. Schuti sa do nej zahryznem. Pri jedle takmer vždy zabudnem, aký som vlastne nešťastný. Zdvihnem pohľad a sledujem pri linke stojacich rodičov. Otec sa skláňa nad kávovarom a netrpezlivo, takmer zúrivo, po ňom ťuká. Mama si postojačky otvára biely jogurt. Číta si údaje na etikete. Ani od minula počet sacharidov neklesol, napriek tomu sa k tomu faktu stále vracia. Tragédia piatkového rána. Od zajtra sú prázdniny. No ja sa neteším. Pri učení som aspoň zabudol... Prižmúrim oči a v duchu robím fotku na mobile. Pridávam ju na duševný instagram. Hešteg: reklama na ticho, hešteg: paródia na rodinu. Prehltnem sústo. Skladám zvyšok hrianky a pchám si ho nasilu celý do úst. Kôrka mi škriabe ďasná, pánty sánky pracujú na plné obrátky. Zaplavuje ma chvíľkový pocit naplnenia.




Kniha rozpráva o sedemnásťročnej Viole a sedemnásť  ročnom Fredym. Viola bojuje o lásku svojho otca a Fredy by najradšej o túto lásku prišiel. Fredy má pred svojou mamou s ktorou má dobrý vzťah tajomstvá, ktoré sa jej bojí prezradiť. 
Viola je populárna a krásna. Má veľa kamarátov a chlapci o ňu majú záujem,  Fredy je zasa tučko s mastnými vlasmi. V škole je šikanovaný a málo kto sa s ním baví. 
Najzaujímavejšie je, že môžme také dosť podobné osudy, ale ich životy sa odohrávajú so sedemnásťročným odstupom. Najprv som sa bála ako to autorka spracuje, ale nakoniec bola táto kniha skvelá.


V knihe sa hovorí o veciach o ktorých sa v literatúre nezvykne vravieť. O téme sexuálneho zneužívania, užívaní drog či alkoholu. Nachádzajú sa tu aj úryvky piesní a autorka pekne prepojila hudbu s príbehom, tak ako sú prepojené dve dejové línie. Síce som sa trošku bála ako to bude keď ten príbeh delí jedna generácia, ale bolo to napísane skvelé. Teda bola to jedna z tých kníh kde autorka zvládla prepojiť tieto dejové línie. 


Hneď po prečítaní úvodnej stránky som mala čoraz väčší záujem o knihu. V úvode píše autorka čo ju inšpirovalo k napísaniu tejto knihy. Smrť Chestera Benningtona zo skupiny Linkin park autorku zasiahla natoľko, že sa rozhodla napísať túto knihu. Keďže som mala skupinu Linkin Park aj ja rada a tiež som smútila nad Chesterom tak ma veľmi zaujímalo ako autorka túto knihu spraví a preto som bola veľmi zvedavá čo sa bude diať ďalej v knihe. Hlavné postavy mi veľmi nesadli, aj keď Fredy mi sadol viac ako Viola. Fredymu som rozumela, keďže aj aj som taká utiahnutá, alebo tichá v spoločnosti, ktorú ešte veľmi nepoznám. Aj keď mi trošku liezlo na nervy, keď Fredy takmer na každej strane aspoň dvakrát spomenul slovo hešteg. Viola bola zase až príliš otvorená osobnosť a s každým sa rada rozprávala ľudia ju mali radi.

Na zadnej strane knihy je varovanie, že kniha nieje určená slabším povahám, ja som síce toto varovanie ignorovala no po pár stránkach mi začínalo dochádzať prečo tam to varovanie je. Takmer počas celej knihy som plakala a niektoré pasáže som žiaľ musela preskočiť, ale ja ako slabá povaha som ich nedokázala ďalej čítať. Bolo mi z nich hrozne, plakala som, cítila som znechutenie a bola som z toho úplne vyvedená zmieri.

Nevyslovené by som odporúčala hlavne silným povahám a tým, ktorý nemajú problém čítať knihy o takejto téme. Každopádne kniha bola skvelá a už teraz sa teším na ďalšiu knihu od Kristíny Ježovičovej, ktorá ma čaká v knihovničke. 

Knihe by som dala 5🌟 z 5🌟 

Za knihu na recenziu ďakujem internetovému kníhkupectvu AlbatrosMediask, ak vás táto kniha zaujala môžte si ju zakúpiť tu.

2 komentáre:

  1. Kniha aj úryvok vyzerá zaujímavo, tvoja recenzia mi trošku pripomenula knihu Čo Clara zanechala, ktorá sa tiež venuje téme sexuálneho zneužívania a veľkej nespravodlivosti v rodine. Bola taká smutná, že som ju nedokázala dočítať🙁

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha je naozaj smutná ja som mala veľký problém s čítaním hlavne pasáži kde je opisované to zneužívanie Fredyho lebo to bolo opísané do detailov a bolo to vážne nepríjemné. :(

      Ďakujem za námet na knihu. Snáď keď mi raz bude príjemnejšie čítanie takýchto tém, tak si ju prečítam.

      Odstrániť