pondelok 12. marca 2018

Každý deň sa počíta


Jasmine Warga


Čítané: 2/2018
Počet strán: 246
Väzba: Brožovaná
Vydavateľstvo: Yoli
Rok vydania: 2018
Žáner: Young-Adult, Román

Anotácia: Čo je nezvyčajné na tom, keď dievča už od trinástich rokov posiela listy slávnemu rockerovi? Nič, pokiaľ si, celkom oprávnene, nemyslí, že je jeho dcéra. Taliah Abdallatová po troch rokoch už prestala veriť, že sa s Julianom Oliverom, frontmanom kapely Staring Into the Abyss, niekedy stretne. Viete si teda predstaviť to prekvapenie, keď sa z ničoho nič zjaví na jej prahu!
Julian dcéru požiada, aby s ním na pár dní odcestovala do jeho rodného mesta Oak Falls v Indiane. Má sa tam zoznámiť so starým otcom, ktorý pravdepodobne už nebude dlho žiť. Hoci Taliah nechce zradiť maminu dôveru, túži spoznať členov svojej stratenej rodiny a získať odpovede na otázky, ktoré ju už dlho trápia.
S najlepšou kamoškou Harlow nasadnú do Julianovho čierneho mustanga a vydávajú sa na cestu. Taliah počas nej spoznáva svojho „nového“ otca a zisťuje, že je celkom iný, ako si ho predstavovala. Keď však začne odhaľovať aj mamine tajomstvá, odrazu je toho na ňu priveľa.

Z tejto knihy mám veľmi zmiešané pocity, prišla mi taká krátka, prečítala som ju za dva dni a nemala som možnosť sa ani spoznať s postavami vžiť sa do postáv. Vôbec neviem či mám rada túto knihu, alebo nemám rada túto knihu. Na jednej strane sa mi páčila, ale keď som ju dočítala, mala som pocit akoby autorka ukončila dej v polke. Akoby zabudla dopísať koniec, ten koniec je taký otvorený.

Príbeh je o šestnásťročnej Taliah Abdallatovej, ktorá je z polovice arabka po matke a z polovice američanka po otcovi. Tal je obyčajná šestnásťročná tínedžerka, ktorá vyrastala bez otca, avšak v svojich trinástich rokoch začne tušiť, kto by mohol byť jej otcom. Tal začne vypisovať listy Julianovi Oliverovi, slávnemu rockerovi.

Julian Oliver je frontman kapely S.I.T.A., ktorý v minulosti chodil s arabkou Lenou Abdallatovou, ktorá prišla do ameriky študovať, ale raz odišla a už sa nikdy nevrátila, Julian písal melancholické piesne, zväčša venované práve Lene. Jeho otec nechcel aby Julian šiel hudobnou cestou, chcel aby prevzal jeho tesárstvo. Až raz začne dostávať listy od Taliah Abdallovej a po troch rokoch, čo sa ho Tal snaží kontaktovať sa Julian ocitne na jej prahu dverí.

Kniha zachytáva päť dní, ktoré strávi Tal so svojím otcom Julianom, príbeh zachytáva prítomnosť a aj minulosť, keď Julian opisuje Tal svoju minulosť s jej matkou Lenou. Opisuje jej ako sa spoznali, ako spolu chodili, ako sa rozišli, ako to vlastne celé bolo.

Julian priviedol Tal k svojej rodine do svojho rodného mesta, kde Tal bližšie spoznala aj svoju novú rodinu o ktorej ani netušila šestnásť rokov. Spočiatku bola so svojou najlepšou kamarátkou Harlow, ktorá, ale neskôr odišla. A nechala ju tam samú, ale čoskoro ju čaká obrovské prekvapenie, ktoré Ta nečakala.

Na tejto knihe sa mi páčilo, že koniec som nepredvídala, predvídala som úplne iný koniec, a to ako to autorka ukončila ma príjemne prekvapil, aj keď mi tam ešte zopár strán chýbalo. Tejto knihe by som dala 4* z 5*

Za knihu chcem poďakovať kníhkupectvu knihyprekazdeho.sk, zakúpiť si ju môžete tu.

4 komentáre:

  1. Ahoj prepáč, že sa pýtam ale ako je možné že ti tak rýchlo vyskočili followery na ig?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, tak ja denne aj 50 ľudí follownem čo mi vyskočia v tých návrhoch a niektorý to vrátia a niektorých nie. A tí ktorý nevrátia nie všetkých, ale tých čo nemajú knižné Instagramy, alebo tak ruším im follow a keď denne dám okolo 50 týždenne je to okolo 150 ľudí (nie každý deň dávam 50) a snažím sa spropagovat sa nejakým spôsobom, aby šak mne dozvedeli veľa ľudí. Ďalej sa zapájam do SFS a tak no. Dúfam, že ti to ako odpoveď stačí 😊

      Odstrániť
    2. Dobre beriem späť síce ti vtedy rýchlo pribudli odoberatelia ale teraz ti to už nejako nerastie... musí byť fakt nepríjemné že ti chýba jeden do 500

      Odstrániť
    3. Počkaj, ty si sem prišiel rýpať alebo čo? Alebo si len ďalší stalker čo musí riešiť každý môj krok? Či už v súkromí, alebo tu na blogu? Tak ti poviem mne osobne je to jedno koľko mi ich chýba do 500 ja som šťastná a strašne vďačná za každého jedného človeka nikdy som nečakala, že na Instagrame budem mať také množstvo ľudí.

      Odstrániť